Youtube
Rozhovor s NOLL IQ (Leksand - SWE)
14.09.2015 09:24 Samuel
Obrázek

Začátkem roku jsem dělal rozhovor s Michalem, bubeníkem kapely Mečem Naplocho . Před pár dny jsem od něj dostal email, ve kterém posílá rozhovor s Jensem z kapely NOLL IQ (Leksand - SWE) psaný pro ZIN Vyděrač, který udělal kytarista z Meče Naplocho. (Samuel)

Hráli jsme s nima v libereckém Azylu společně s dánskýma Kluster Fuck. A nestačili jsme se divit! Obrovský basák s čírem co sebou hned začal házet do rytmu a oproti tomu naopak asi metr a půl vysoký bubeník s knírkem, který do toho řezal tak, že jsem se šel projistotu podívat ještě z jiného úhlu, ale vážně ty rány dělal jen rukama a hlavně nohama. No a pak ta kytara. Člověk už pár rychlých kytaristů viděl, ale tohle bylo 6 akordů–sólo–4 akordy–sjezd–tři akordy–sólo-znovu prvních šest akordů, a to během pěti vteřin, společně se řvaním do mikrofonu. Jasně že jsme si vyměnili nahrávky a něco málo pokecali, ale tu jejich pětiminutovou kazetu PowerMangel Not Violence! jsem slyšel od té doby už třicetsedmkrát, a ani neumím vysvětlit proč. Je to prostě nářez na zabedněné okna a dveře a volume 22. S Jensem jsme pak prohodili pár vět ještě mejlem.

1) Ohraná otázka na začátek: Představ Noll IQ, jak jste založili kapelu, jak dlouho vlastně hrajete a – jednoduše jak to všechno začalo?

Kapelu jsme založili na jaře 2011. Byli jsme prostě čtyři kamarádi žijící v zapadákově uprostřed Švédska, neměli jsme práci ani co dělat, krom chlastání a hraní hudby.
Anton (drums) a já (guitar/vox) jsme hráli v různých punkových bandách, ale oba jsme chtěli hrát rychlejší a extrémnější hudbu. Jednou jsme zjistili, že náš kamarád Robin (vox) by chtěl založit kapelu ve stylu Anal Cunt, prostě jen nasrávat lidi, a tak jsme mu navrhli, ať do toho jde s námi, což udělal. Ještě ten samý víkend jsme jeli k Fredrikovi (bass/vox) na party, kde nám řekl, že má pocit, jako by se chtěl naučit na nějaký hudební nástroj, takže jsme mu řekli, ať se k nám přidá. První zkoušku jsme měli 11. června, stejný den, kdy Seth Putnam z Anal Cunt umřel na infarkt. No jaká je šance, že se tohle stane?! Pokračovali jsme ve zkoušení, občas si zahráli naživo a prostě se hlavně dobře bavili. Na podzim 2012 jsem se přestěhoval do jiného města abych mohl na školu a NoLL iQ si dali krátkou přestávku. Ale v roce 2013 jsme dali kapelu zase dohromady, protože nám chybělo hraní, stejně jako naše místa v nasrávací kapele. Znovu jsme začali zkoušet a hrát koncerty a všechno bylo v pohodě a pak se Robin rozhodl, že končí. No a od té doby jsme ve třech.

02) Vypadá to, jako by jste byli neustále na turné, jak to zvládáte s prací, školou nebo čímkoliv? Můžeš porovnat klubovou scénu v jiných zemích a ve Švédsku?

Na první tour jsme vyrazili v r. 2012, asi rok po tom, co jsme se dali dohromady.

Všechno jsme to zařídili, 7 koncertů okolo Švédska v deseti dnech. Jen co jsme nasedli do dodávky, začali volat promotéři a rušit vystoupení. Skončili jsme po čtyřech koncertech, kdy jsme nedostali peníze ani na benzín ani na jídlo. Bylo nám to ale jedno, protože jsme stejně byli všichni nezaměstnaní a švorc, takže jsme o nic nepřišli. Další rok jsme se rozhodli brát věci trochu vážněji a došli jsme k závěru, že Švédsko prostě nemá to, co chceme. Žijeme uprostřed ničeho, takže tu nejsou žádné jiné kapely, nikdo kdo by pořádal koncerty, nic. Snažili jsme se udělat pár vlastních koncertů s kapelama z jiných měst, ale po nějaké době to ztroskotalo kvůli penězům nebo času. Vypadá to, že ve Švédsku musíš hrát buď a) old school d-beat crust, b) harcore punk v americkém stylu se skateboardama a spoustou tetování, nebo c) v bandě co se zná s nějakou známější kapelou. Nikdy jsme tu nesehnali dost peněz na benzín, jídlo nebo pivo, takže pro nás stojí Švédsko za prd. Hned jak jsme začali hrát koncerty v zahraničí, bylo to intenzivní. Byli jsme ve Finsku, Dánsku, Německu, Česku, Anglii a všude se k nám chovali skvěle. Poznali jsme tuny skvělých lidí a hráli s tunami skvělých kapel, a i když jsme občas přišli o všechny peníze cestováním, je to nic v porovnání s potížema s hraním ve Švédsku. Kromě zaměstnání zrovna dělám na svojí bakalářce, Fredrik taky chodí do práce a Anton je nezaměstnaný, ale pokud je místo, kam chceme jet, prostě to uděláme. Vezmeme si volno v práci a ve škole, protože je nakonec něco lepšího než jezdit po světě, hrát rychlou muziku a ztřískat se?

3) A co ostatní kapely, jestli hraní ve Švédsku stojí za prd, máte tam poměrně dost HC kapel, nebo spíš jenom pár? Můžeš nějaké doporučit? A ne jen ty rychlé, jakoukoliv která podle tebe stojí za to.

No, zase abych byl spravedlivý, je tu plno lidí co vkládají hodně času a úsilí do téhle scény, takže to nestojí úplně za prd. Možná jsme to jenom my, co stojí za hovno? Ne, my jsme vlastně nejlepší kapela v širokém okolí, takže to nemůžeme být my..
Deathtrap z Arviky (hrají na Danish Grindcore Family Weekend v Kodani teď v říjnu, a Niclas je taky dříč a skvělý člověk vůbec), Avbrott (kde teda taky hraju, ale jsme docela dobří), Livet Som Insats (prostě skvělí!), Undergång (divoké a skvělé), taky Systemfel, A.r.s.e.l., Våldsamt Motstånd, Socialstyrelsen, Karensdag, Dråp, Beyond Pink, Håll Käften Vad Vill Du, Desperat, Některé bandy, které to už zabalily, ale pořád jsou výborné: Ignominy, The Wallrides, Knäspark, Offer, Slaktavfall, Spotlicks, Minister Död, Raw Hate, Låt Dom Hata Oss atd... Vidíš, nakonec je tu velký výběr dobrých kapel. Možná jsem na některé zapomněl, v tom případě sorry kluci.

4) Jak jste nahráli PowerMangel? Vlastně jak to u vás vůbec funguje, pokud chce někdo nahrávat? Potřebuješ měsíční výplatu, prodat ledviny? Je to stejné jako u nás, kde jen pár lidí chce dělat opravdu muziku a zbytek dělá prostě jen byznys?

Tohle nahrávání bylo hodně intenzivní. Vypůjčili jsme si zkušebnu od kamarádů z A.r.s.e.l. (skvělá kapela, skvělí lidi) a nějaké vybavení. Je to na předměstí Karlstadu, kde žiju. Anton přijel z Leksandu (kde kdysi kapela v roce 2010 začínala), ale jeho vlak měl zpoždění, takže přijel až někdy v šest večer. Tak jsme sedli na bus, přijeli do téhle zkušebny a potkali se s Charliem, který hraje na bicí v A.r.s.e.l. a pomáhal nám s nahráváním. A protože autobus zpátky do města jel nejdřív až někdy nad ránem, zůstali jsme tam celou noc a všechno to tam nacpali. Trvalo pěknou chvíli, než se to smíchalo, ale Dicky (Richard Moore) se o to postaral, díky kámo.

Švédsko je poměrně skvělé pro muzikanty celkově, jelikož nejrůznější podporu můžeš dostávat od státu nebo kulturního fondu. Tyhle peníze jdou z daní. Takže pokud máš kapelu a nemůžeš si dovolit zaplatit čas ve studiu, můžeš zažádat o podporu. Taky když jedeš přes celou zemi hrát koncert a pořadatel ti odmítne zaplatit, můžeš svoje peníze dostat zpátky od státu. Tenhle systém je navržený, aby pomáhal mladým kapelám začít a je vážně výborný, to jen my ho nikdy v posledních letech nevyužili. Takže jo, nahrávání může být pěkně drahé, a nebo levné, pokud zkontaktuješ tyhle fondy. Ačkoli jsme ve studiu jednou už nahrávali, líbí se nám to spíš tvrdší, hrubé a špinavé.

A nikdy jsme se o peníze nijak nestarali, žádné nevyděláváme, takže když vyděláme deseťák nebo dva, budou z nás šťastní parchanti.

5) My máme svého Michala-vyžrané-zpocené-rusácké-prase-retro-pornodisko-Davida, Amerika má Davida Hasselhoffa, na balkáně je Jasar Ahmedovski a v rakousku Andreas Gabalier. Jaký je váš důvod se stydět?

Tvrdý oříšek! Je tu toho hodně za co se stydět... Jen v hudbě, nebo celkově? 

Jenom hudební síň hanby, vyber pár..

Těžko vybrat, když je jich tolik... Ale počítám, že k jedněm z nejvíc hanebných činů v hudbě patří Sabaton, Carola Häggqvist, Avicii a všechno příbuzné těmhle dance bandám. Taky tahle nová vlna sedmdesátkového rocku, co nastartovali Graveyard, je pěkně nechutná. Přestaňte se pokoušet vykrádat Black Sabbath vy nudní debilové bez fantazie!!

6) O čem jsou vaše texty? Držíte se pořád ještě vlivu Anal Cunt?

NoLL iQ znamená "Nulové IQ" a tohohle tématu se hodně držíme, většina našich textů je pěkně stupidních. Nepíšeme nic politického, chceme lidi prostě jenom nasrat. Na poslední kazetě je například anti-vegetariánský song. Ale taky jsme nedávno udělali písničku proti jedení masa.

Lidi budou říkat: "Nechcete abychom jedli maso, nechcete abychom byli vegetariáni, tak co máme sakra podle vás dělat?!" a my řekneme: "Chcípněte hlady vy debilové!", haha. Máme zvrácený smysl pro humor, ale na druhou stranu jsme jenom kapela pro srandu, lidi by nás neměli brát vážně. 

7) Zmínil jsi dánský Grindcore Family fest, co jiné dobré festivaly ve skandinávii?
(u nás můžu jen doporučit aktuálně třeba Fluff Fest, anebo Fotbal proti rasismu fest, v jedné malinké vesničce a plný jedněch z nejmilejších lidí, jaké jsem kdy potkal)

Ve Švédsku jich pořád pár ještě je. Hygget je na začátku srpna, tuny d-beatových kapel, včetně Crude SS a Distress. Stockholm Hardcore Fest, který je taky v srpnu, a mimo jiné třeba Damaged Head nebo Negative Self. Vloni jsme hráli na jihu na jednom malém festivalu jménem Häckeberga, nikdo se nezdál mít ponětí o tom, kdo hraje nebo kde třeba sehnat jídlo, ale potkali jsme pár skvělých lidí, opravdu hodně se ztřískali a skvěle se bavili. Před dvěma lety jsme hráli na Karlstad Punkfest, bylo to něco jako návrat po roční pauze. Výborný fesťák. Někteří naši známí, co ho dali tehdy dohromady, si ale myslí, že už žádný další bohužel nebude. Lidi jsou příliš zaneprázdnění prací a vztahy a podobnýma sračkama.

8) Máte u vás hodně problémy s náckama a podobným svinstvem? Co třeba policie, jsou taky tupí stejně jako všude na světě? Ti naši jsou bez výjimky rasisti, velcí šéfové, co neumí jinak než česky a ani to správně, a pokud se něco děje, předstírají, že to nevidí a rychle nenápadně odejdou.

Ani ne tak s neonacisty jako s nacionalisty, řekl bych. Celá ta agrese proti imigrantům a vůbec vlna pravičáctví, co se teď táhne Evropou, je podle mě dost zneklidňující. Ale co vím, tak náckové se neobjevují třeba na punkových akcích a nemlátí lidi.

Policajti tady jsou podle mě v pohodě. Nejsou tak násilní nebo fašističtí jak si plno pankáčů rádo myslí. Jasně že je tu plno fízlů kreténů, co by zasloužili znásilnit brokovnicí do prdele, ale z vlastní zkušenosti vím, že většina z nich je ok. Myslím, že větší problém je, že policajti jsou líní jako svině.

Pokud třeba nahlásíš loupež, policie přijede, napíše zprávu a založí ji, aniž by se na to někdy znovu podívali. Moc se nesnaží chytat vrahy a násilníky, ačkoliv se velice rádi vytahují na opilce co močí na ulici nebo páchají jiné triviální „zločiny“, jestli se tomu tak dá říkat. Já bych se upřímně řečeno cítil mnohem bezpečněji s močícími opilci toulajícími se po ulicích, než s násilníky a vrahy.

Napsali jsme před pár lety písničku o tom, jak se stát policajtem a moct si vylévat zlost mlácením pankáčů. Možná bychom to mohli znovu zvážit, pokud se neproslavíme a nezbohatneme hraním grindcoru.. :)

9) Před nějakým rokem tady začal boom severských detektivních autorů, je to u vás stejné? Není u vás třeba boom českých sebelítostivých spisovatelů? Zpátky do normálu: Čteš hodně? A pokud, jaké máš oblíbené autory?

Jsou jich tu TUNY a většina toho jsou sračky, s výjimkou série Johan Falk, která je jenom příšerná. Cheese (basák) čte manga komiksy a Anton čte nějaké vikingské sračky a knihy o náboženství a filozofii. Alespoň to teda tvrdí. Naposled jsem se prokousával biografií Damiena Echolse, o jeho životě před a poté, co byl se dvěma přáteli odsouzen k smrti za vraždy tří dětí, které nespáchali.

Kdybys byl líný to číst, můžeš se vždycky podívat na dokumenty "West of Memphis" nebo "Paradise Lost". Předtím jsem četl "Monster“ švédského profesora Micaela Dahléna, který zkoumá, proč jsou lidé tak posedlí masovými vrahy, je to vážně zajímavé. A taky pokud jde u vás sehnat

"Blood Fire Death", určitě to stojí za přečtení. Je to o švédské metalové scéně předtím a potom a je to fakt dobře napsané, zajímavé a vtipné. Chci se dostat víc do klasického horroru a sci-fi věcí. Přečetl jsem "1984", začal jsem "Brave New World" (Konec civilizace) a sjel skoro všechny svoje audioknihy H.P. Lovecrafta, ale bohužel mě knížky strašně rychle přestaly zajímat, takže jich tu je pár, které jsem nikdy nedočetl. Jsem sráč, já vím.

10) Co ti teď nejčastěji hraje ve sluchátkách?

Zrovna mi přišlo z Anglie pár sedmipalců, Teef, Fistula... znějí skvěle. Zatím se ke mně nedostalo "Grind in the mind" od The Afternoon Gentlemen's, mám "Pissedography" LP které jsem slyšel už snad 10000x, naprostá úžasnost. Kazeta Kluster Fuck samozřejmě, Extended Suicide, No Krångel... A taky Rainbow a Deep Purple na vyklidnění. Jo, možná budeš překvapený, ale NoLL iQ jsou náruživí fanoušci starého rocku. Cestou na koncert si musíme vždycky aspoň jednou pustit "Highway Star".

11) No a co nejbližší plány Noll IQ? Nějaké nové songy, nebo možná album? Kdy a kde vás můžeme slyšet na příštím turné?

Krom nahrání coveru Anal Cunt pro jednu kompilaci, co vyjde někdy letos, jsme napsali kopu písniček, které nahrajeme na náš první 7" nebo split nebo něco. Museli jsme bohužel zrušit všechny plány na letní tour, ale něco vymyslíme. Možná pár koncertů ve Švédsku na zkoušku a pak někoho vytáhnout na turné. 

Díky za rozhovor pane, pozdravuj kluky v kapele a uvidíme se na turné po Asii

Díky moc, odpovídání jsme si užili (já). Hodně štěstí se vším!

Rádi bychom pozdravili následující kapely/lidi: Deathtrap, Våldsamt Motstånd, Avbrott, No Krångel (jste slabší verze nás kluci, ale stejně vás bereme), Livet som
Insats, Kluster Fuck (<3), Märesvin, The Danish Grindcore Family,
Extended Suicide, Higgs Boson (broooos) a The Ödeleggers, Prisoner 639, Bombatölczer a Bricanyl Turbuhaler, lidi v Axe Rash & Powerface... Jestli jsem na něco nebo někoho zapomněl, je to z nedostatku zbývajících mozkových buněk, sorry!

 

zeroiq.bandcamp.com

Noll IQ FB

 

Psáno pro ZIN Vyděrač.

Obrázky

   
NOLL IQ (Leksand - SWE)
NOLL IQ (Leksand - SWE)

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!

Virhe & Steriili Tila

21.08.2024
All booking...
 
AKCE
DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + ATOMIC CANDY DREEPS (cz)
24.04.2024 - 24.04.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Ostrava Více informací ...
UTOUTATISE Vol.17
UTOUTATISE Vol.17 24.04.2024 - 24.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Zkušebna, Starý Plzenec (piš si o adresu!) Více informací ...
OBSCENE EXTREME WARM UP
OBSCENE EXTREME WARM UP 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 18:00 - 23:00 )
Ostrava - Barrák Více informací ...
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ
ROZPOR, DISTAX, MÄRNØ 26.04.2024 - 26.04.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Více informací ...
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats 26.04.2024 ( 20:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
OBSCENE SOCIETY FEST
OBSCENE SOCIETY FEST 27.04.2024 - 28.04.2024 ( 14:00 - 03:00 )
PARDUBICE - KLUB ABC Více informací ...
Bomby na Nitru
Bomby na Nitru 27.04.2024 - 27.04.2024 ( 16:00 - 23:50 )
Nitra, Nová Pekáreň Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
HANAKUSO, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:15, Siki


THALIDOMIDE, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:13, Siki


NO VIDA, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:12, Siki


NEŘÁD, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:10, Siki


GODOT YOUTH, Brno - Sibiř, 20.4.24
22.04.2024 12:09, Siki


PHRENELITH, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:01, Siki


NEKUS, Praha - Eternie, 12.4.24
14.04.2024 12:00, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Neuro Bats | rozhovor (329)
Garlands – Ztracená místa (254)
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023 (181)
Bratislavské Dievčatá - s/t (178)
V.O.H. - Cesta bez konce (163)
Hippie Chippies - Double Trouble (162)
Neuro Bats - Noble Roses In The Midst Of Weeds (153)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
VINYL RULEZ | 07/2023 - 12/2023
Cimiterium / Slavery - split
Pivnica / Active Minds - split
Testimony – Of Life And Death
Yarostan - II
Abhinanda - Complete Discography
Bratislavské Dievčatá - s/t
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.