P Ř I D A T N É L Á T K Y – A D I T I V A
Do potravin se běžně přidávají látky, které např. prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulující kyselost a zahuš?ovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chu? bez použití řepného cukru. Všechny tyto látky se souhrnně nazývají přidatné látky (aditiva). Přítomnost látek přidatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy. Přítomnost látky přídatné se označuje uvedením názvu látky nebo číselného kódu E (číslo).
Číselný kód E je kód, pod kterým je přidatná látka označována mezinárodně. Tedy úplně stejně na celém světě. Stejný je číselný systém, který má Evropská unie i Codex Alimentarius. U látek, které náležejí do kategorií antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chu? nebo aroma, zahuš?ovadla, želírující látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, lešticí látky, látky zlepšující mouku, musí být kromě názvu nebo kódu E uveden i název příslušné kategorie, do které látka patří. Některé přídatné látky spadají dle účelu použití do několika kategorií, ale uvádí se pouze název kategorie, která odpovídá účelu, pro který je látka v potravině použita.
MLÉKO, VEJCE A JINÉ ŽIVOČIŠNÉ (NEVEGANSKÝ)
E 120 KOŠENILA, KYSELINA KARMÍNOVÁ, KARMÍNY
E 160 a KAROTENY
E 160 e BETA-APO-8”-KAROTENAL
E 160 f ETHYLESTER KYSELINY BETA-APO-8”-KAROTENOVÉ
E 231 ORTHOFENYLFENOL
E 270 KYSELINA MLÉČNÁ
E 282 PROPIONAN VÁPENATÝ
E 322 LECITINY
E 325 MLÉČNAN SODNÝ
E 326 MLÉČNAN DRASELNÝ
E 327 MLÉČNAN VÁPENATÝ
E 440 PEKTINY
E 575 GLUKONO-DELTA-LAKTON
E 585 MLÉČNAN ŽELEZNATÝ
E 901 VČELÍ VOSK
E 904 ŠELAK
E 927 b MOČOVINA
E 966 LAKTITOL
E 1105 LYSOZYM
MASO A VÝTAŽKY Z NĚJ (NEVEGETARIÁNSKÝ)
POLYETHYLENGLYKOL
PROPYLENGLYKOL (PROPAN – 1,2 – DIOL)
E 304 ESTERY MASTNÝCH KYSELIN S KYSELINOU ASKORBOVOU
E 432 POLYOXYETHYLENSORBITANMONOLAURÁT
E 433 POLYOXYEHTYLENSORBITANMONOOLEÁT
E 434 POLYOXYEHTYLENSORBITANMONOPALMITÁT
E 435 POLYOXYEHTYLENSORBITANMONOSTEARÁT
E 436 POLYOXYEHTYLENSORBITANTRISTCARÁT
E 445 GLYCEROSLESTER BOROVICOVÉ PRYSKYŘICE
E 470 a SODNÉ, DRASELNÉ A VÁPENATÉ SOLI MASTNÝCH KYSELIN
E 470 b HOŘEČNATÉ SOLI MASTNÝCH KYSELIN
E 471 MONO A DIGLYCERIDY MASTNÝCH KYSELIN
E 472 ESTERY MONOGLYCERIDŮ S KYSELINOU OCTOVOU, MLÉČNOU, CITRÓNOVOU, VINNOU A ACETYLVINNOU
E 473 CUKROESTERY (ESTERY SACHARÓZY S MASTNÝMI KYSELINAMI Z JEDLÝCH TUKŮ)
E 474 CUKROGLYCERIDY
E 475 ESTERY POLYGLYCEROLU S MASTNÝMI KYSELINAMI (Z JEDLÝCH TUKŮ)
E 476 POLYGLYCEROLPOLYRICINOLEÁT
E 477 ESTERY PROPAN-1,2-DIOLU S MASTNÝMI KYSELINAMI
E 478 LAKTYLOVANÉ ESTERY GLYCEROLU
E 481 STEAROYLLAKTYLÁT SODNÝ
E 482 STEAROYLLAKTYLÁT VÁPENATÝ
E 483 STEARYLTARTRÁT
E 491 SORBITANMONOSTEARÁT
E 492 SORBITANTRISTEARÁT
E 570 KYSELINA STEAROVÁ (MASTNÁ KYSELINA)
E 640 GLYCIN A JEHO SODNÁ SŮL
E 1443 HYDROXYPROPYL – ŠKROBOVÝ DIGLYCEROL
E 1518 GLYCERYLTRIACETÁT
Více na old.czechcore.cz
|