Youtube
Míra Krampera | ROZHOVOR
06.12.2017 22:21 Samuel
Obrázek

Míru a KungFu-Girlz jsme poprvý potkali 27. dubna 2012 na Sedmičce, na Akčních dnech. Pár dní předtim přistál mail, jestli by jsme si nechtěli s KFG na tý 007 zahrát. Míra v mailu psal, že se mu líbí naše nahrávka a už tim byl krajně podezřelej a věděli jsme, že je to prostě úchylák. Virtuálně jsme si plácli, přijeli a zahráli. Po koncertě půlka kapely odjela domu a půlka zůstala na party, s domluvenym noclehem, u Míry v Mokropsech. Už to by bylo na brožovanou knihu, tak jen ve zkratce... S Pípou jsme se po odjezdu našich soudruhů zliskali napadrť, ale ani to Mírovi nezabránilo nás u sebe ubytovat (byl na tom dost podobně). Cestou jsme se strašně pohádali s jeho hippie kámošem a ve finále ho poslali do prdele, když jsme zjistili, že prostě nemá rád Sex Pistols. A na to jsme fakt nebyli připravený. KungFu-Jitka, Mírova přítelkyně, na to konto pronesla jen lakonickou větu: "Tak si přišel o kamaráda, ale zase máš dva nový." Olda Kaiser by to jen potvrdil a já si troufám tvrdit, že ten den jsme fakt našli dalšího skvělýho přítele, kterej má naprosto podobně debilní smysl pro humor, viz. závěr rozhovoru, kterej mě opět spolehlivě uzemnil tak, jak to prostě umí jenom Míra! Míro, díky!

Ahoj Božo! Můžeš se nějak na úvod klasicky představit? Kdo jsi, kým bys chtěl bejt a čím budeš, až budeš velkej a dospělej kluk?

Jsem Bóža, občas Míra... Primárně jsem asi trochu tragéd, do budoucna bych nechtěl bejt tragédem, ale jestli to tak bude (až budu velkej), to ví jen pánbůh. Co víc tě zajímá?

Jak si se dostal k něčemu takovýmu, jako je punk? Co tě u něj pořád drží?

Offspring to byli. Doma jsem jel pořád starý desky mejch rodičů - Beatles a tyhle věci.  Pak jsem jednou slyšel v rádiu Offspring a řikal jsem si, že to jsou takový Beatles s koulema (nebo něco podobnýho jsem si řikal), to mi bylo 13. No a tenhle objev jsem konzultoval s mým kamarádem na život a na smrt Pavlem Pšeničkou. Ten to viděl stejně a začali jsme jet Offspring ve velkym. Za pár měsíců jsme někde v Rock&Pop četli rozhovor s Dextrem Hollandem, kde doporučoval 10 nejlepších punkovejch desek historie... A byla ruka v rukávu. Naštěstí jsme stihli stáhnout Sex Pistols z Napsteru, než ho největší nepřátelé hudby z Metallicy (tímto plivu na jejich desky) dokázali zakázat. Poprvé jsem slyšel Sex Pistols a byla to láska na první poslech. Pistole putovaly na schválení k mému dalšímu kamarádovi na život a na smrt Jirkovi Skružném (se kterým děláme punk dodneška!) a pak se to celý roztočilo. Pořád mě baví jak hudba, tak i skvělá subkultura punku a kromě setrvačnosti mě v tom stále drží asi i to, že mi punk dává smysl. Samořejmě, i v punku je spoustu sraček, ale pořád v tomhle umělym světě si troufám říct, že mezi punkáčema je míň pózérů a že punk klade na svoje posluchače trochu větší požadavky než jen se vyfetovat nebo nosit značkový hadry. Navíc drtivá většina mejch kámošů má s punkem něco společnýho, takže je to prostě to, kde se cítím doma.

Vim, že si procestoval kus světa. Kus Evropy a Blízkýho východu. Je to přesný nebo si byl ještě někde jinde?

No, kus světa jsem docela procestoval, to je fakt. Cestoval jsem už odmalička s rodiči, kteří mě začali brát taky do hor a láska k horám mi zůstala. Evropu mám projetou téměř celou, moc mě nebaví Skandinávie a západní Evropa - je to na mě moc sterilní. Ze západní Evropy se často vracim nasranej a přeju si, aby už byl konec světa (berte to s nadhledem :)). Zato jihovýchod Evropy, Blízký východ a Severní Afrika mi přirostly k srdci. Nějak mi víc sedí tamní mentalita, mám rád kulturu, jídlo i hudbu... Naopak kdykoliv se vypravím do těchto končin, tak mi to dodává naděje v lidi, a že jiný svět je možný. Na BV jsem nejen cestoval, ale i studoval, mám tam relativně hodně přátel. 

K tomu BV... Můžeš nám trochu popsat sociální situaci v Severní Africe a na Blízkém východě? Rozevírají se nůžky společnosti podobně rychle jako všude (dejme tomu v horizontu posledního čtvrtstoletí)? Co tvůj názor na Arabský jaro? Přeci jen máš větší možnost objektivního srovnání než my, zkrmený ne moc komplexníma informacema?

Půjdu odzadu. První věc je, že Arabský jaro byla podle mě nutnost. Neřeším, jestli bylo dobře nebo špatně. Teď budu trochu marxista... Byla to prostě dějinná nevyhnutelnost, který by nezabránilo ani milion benefitů a dárcovských sms. Na BV se prostě vařila dlouhou dobu výbušná směs. Ignorantské, nereformované a hlavně nereformovatelné režimy, které se držely u moci jen díky brutálním praktikám (přečtěte si knihu Jakobijánův dům, kterou napsal egyptský autor Aláa Al Aswání!), dohnaly situaci až do tak extrémních poloh, jako je současná občanská válka v Sýrii. Opravdu nerad slýchám věty typu "Za Asada aspoň nebyla válka." Lidi tu by si měli uvědomit, že za konflikt v Sýrii je v prvé řadě zodpovědný právě Asad! Mubárak, Asad, Ben Ali, to byli lidi, kteří se společně s partou svých blízkých neúměrně obohacovali na úkor miliónů ostatních lidí a co je horší zbytek světa je v tom v podstatě podporoval. Neříkám, že to samé se neděje i u nás nebo dokonce v globálním měřítku, to určitě ano, ale oblasti BV a SA jsou chudší, klima je drsnější a tudíž i celá společnost je víc citlivá. U nás, i když nás každodenně politici a lidi na ně napojení okradou o hodně peněz, tak pořád máme na jídlo, na dovolenou, na alkohol, na desky a na bydlení. Pro dělníka v Káhiře to samé neplatí. Lidí, kteří žijí doopravdy ze dne na den, je v těchto oblastech hodně. Uhh, na tohle téma se odpovídá stručně fakt těžko a nerad bych se tu do toho zamotával a psal nějaký politologický pojednání. Doufám, že je z toho, co jsem napsal jasné, kam tím mířím. Jen bych chtěl ještě říci, že i přesto, že Arabské jaro často vedlo k posílení vlivu konzervativních náboženských skupin tak, že jeho ráz byl opravdu demokratický a na jeho počátku stála řada zajímavých skupin a osobností. Zejména v Egyptě, který má velkou tradici dělnického hnutí, funguje hodně aktivistických skupin, literátů i hudebníků, kteří stáli rozhodně proti Mubárakovi, armádě i Muslimskému bratrstvu a rozhodně se nedá říci, že by jejich hlas nebyl slyšet... Bohužel, o těch se z českých médií mnoho nedozvíme.

Jaký sleduješ český i zahraniční mainstreamový nebo alternativní média?

V ČR čtu rád A2larm nebo deník Referendum, ale přečtu si i Lidovky nebo pro pobavení Novinky.cz včetně komentářů. Ze zahraničních to je těžší, tam nečtu nic pravidelně.

Napsal si, že obohacování politiků se děje i u nás. Myslíš si, že je možný, aby se u nás v kratším horizontu mohlo přihodit něco jako Pražský jaro ´68 nebo listopad ´89? Mám za to, že lidi jsou celkem apatický vůči současný situaci v ČR a po pravdě řečeno, moc se nedivim. Taky trochu ztrácim zájem o to, kdo koho okrad (v tom vyšším měřítku) a kdo s kým v noci v autě vybuchol. Drobný naděje na "změnu" jsem vkládal do odborářský stávky 2012, což mě následně zklamalo. Jak to vidíš Ty?

Nemyslím si, že by nás čekala nějaká společenská vzpoura nebo i jen nějaké nepokoje. Lidi jsou, jak jsi sám psal, apatický a většina se radši bude zabývat tím, jak lynčovat ty nejslabší – přistěhovalce, bezdomovce a menšiny... Je to nepříjemná situace a problém je v tom, že všichni mocní dělají co můžou, aby lidi byl čím dál tím víc apatcký a nevzdělaný. Nebo aspoň to tak na mě působí.

Zpět k příjemnějším věcem. Co novýho v self-defense výcvikovým táboře KungFu-Girlz? Nějaký výhledový plány? Bude nějaká nahrávka se kterou si to rozdáte o Anděla?

V Kung-Fu Girlz novýho není nic, máme teď takový těžší období. Všichni jsme hodně zaneprázdnění běžnejma životníma záležitostma a hlavně já teď do kapely nedávám skoro nic. Snažím se, konečně, po 8 letech ukončit magisterské studium, takže dopisuju diplomku a všechno ostatní musí stranou. Polož mi ale tuhle otázku na podzim a věřim, že toho bude novýho dost :) !

Co teď čteš? Četl si něco v poslední době, co by stálo za doporučení? Nový zajímavý nahrávky?

Teď jsem četl hlavně věci na diplomku, z toho by bylo určitě hodně, co bych doporučil, ale mám strach, že by to většinu lidí unudilo k smrti, hahaha. Mimoto jsem teď nedávno dočetl dějiny Íránu z edice Dějiny států od LN, teď ze stejný edice čtu Irák... Taky v současnosti vyšla super kniha v nakladatelství  Dar Ibn Rushd (doporučuju všem, co mají zájem o Blízký východ), na které se podíleli i moji přátelé ze studií. Jedná se o antologii Egyptské moderní povídky. Pokud si chcete udělat obrázek o islámu, Blízkém východě a lidech, kteří tam žijí... Tak nekoukejte na stupidní videa na youtube, ani se neprobírejte haldou nic neříkajících článcích na internetu. Vypněte fejsbůk, chytrý telefony a kupte si sakra knihu!!! Jsou tu mraky skvělý literatury, naštěstí nás zatím nezásobují jen špatnejma překladama braků... Co se hudby týče, tak z „novějších“ desek mě hodně bavili poslední Criminal Damage. No a pak tu je kompilace Memento z dílny Damage Done, kde máme jeden song i my... Jsem přesvědčenej, že tahle deska bude jednou legendární, protože výběr kapel je perfektní a navíc Damage Done jsou srdcaři, punkáči na 100% a už jen proto bych tuhle desku musel mít doma :)

Tak nám na závěr ještě řekni nějakou perlu. Jestli si byl v 1991 v Bzenci mezi skinama a normálními lidima nebo hoď do placu nějakej TOP 10. Moc Ti děkuju za rozhovor a těšim se jak mi oplatíš spánek na klíně!

Do placu toho nejvíc hážu kolem 4 ráno, když mi můj rychlej metabolismus říká, že víc borovičky už nechce... Však to znáš! Můj TOP 10 by byl následující:

Partyzán IPA

Chotovická 17° IPA

Vinohradská 11°

Vévoda 11°

Ferdinand 12°

Konrád 11°

Ferdinand 11°

Flying Cloud IPA

Vítek z Prčice 10°

Únětická 12°

Spánek ti oplatím, to se neboj. Další Kung-Fu Cirguz totiž na stopro bude a na to se těším jak na nic jiného! Díky moc za fajn otázky.

Obrázky

   
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor
Míra Krampera | rozhovor

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!
All booking...
 
AKCE
Pilsen Busking Fest 2024
Pilsen Busking Fest 2024 05.09.2024 - 08.09.2024
nám. Republiky, 301 00 Plzeň 3 Více informací ...
PARANOYA FESTIVAL vol. 20 (2024)
PARANOYA FESTIVAL vol. 20 (2024) 06.09.2024 - 08.09.2024 ( 19:00 - 02:00 )
Dresden (Radebeul) Více informací ...
Koncert
Koncert 08.09.2024 - 08.09.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Písek, Smart Club Více informací ...
Vazio / Sekeromlat: Record release party
Vazio / Sekeromlat: Record release party 10.09.2024 - 10.09.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Praha, Brouk Více informací ...
Active Minds (UK)
Active Minds (UK) 10.09.2024 - 10.09.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Brno Vegalite Br Více informací ...
VAZIO (BR) + KAL + NĀV + AMORGATE
VAZIO (BR) + KAL + NĀV + AMORGATE 11.09.2024 - 11.09.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
ACTIVE MINDS / the WILDERNESS / MY O VLKOCH
ACTIVE MINDS / the WILDERNESS / MY O VLKOCH 12.09.2024 - 12.09.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Košice (SK) Collosseum Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
CIMEX, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:53, Siki


JUGGLING JUGULARS, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:48, Siki


PROFIT AND MURDER, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:47, Siki


DØDSDØMT, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:37, Siki


VIVERE MERDA, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:30, Siki


TOHTORI KOIRA, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:28, Siki


BASTARD ROYALTY, Přestavlky - More Noise For Life, 24.8.24
05.09.2024 21:25, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Rozhovor s Alešem Medunou (411)
GRIDE - Vyzobat (347)
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST (328)
SEE YOU IN HELL - Do smrti a ještě dál (326)
Pivnica / Active Minds - split (319)
Abhinanda - Complete Discography (294)
NÄ - Fu​š​erinä (285)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
NÄ - Fu​š​erinä
Izurewara - Komu rulík, komu růže
Skara - We Slave Our Days
Cock Sparrer - Hand On Heart
Arrogant Twins - Don't Fit In
Antisocial Skills - Low Expectations
Ray Raghunath Cappo - From Punk To Monk. A Memoir.
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.