Youtube
ROZHOVOR s LICKSPIT
09.09.2024 22:05 Samuel
Obrázek

(rozhovor)

Ultra rychlé hudební komando, které znáte i jako členy kapel SHEEVA YOGA, BRÜNNER TODESMARSCH či BOILING POINT, sdílí věčnou lásku k dnes již možná zaniklému hudebnímu stylu thrashcore, kterému naši předkové říkali "bandana thrash". Vzpomínáte na staré dobré časy, kdy jste jezdili do školy na skateboardu a uctívali Maxe Warda? Ty už se nikdy nevrátí, ale vy si s LICKSPIT můžete zasurfovat na nostalgické thrashcore vlně!

Na podzim 21. září 2024 LICKSPIT zahrají na festivalu extrémní muziky STOP AND GO! v Brně v Kabinetu Múz společně s MASSGRAV - rock n' roll, fastcore (SE), FACEPALM NATION - fastcore (DE), ALWAYS NEVER FUN - powerviolence (IT), ALISON WALKS - fastcore/grindcore (DE/SK) a LEPTOSPIROSY - grindcore/crust (CZ).

Rozhovor proběhl v srpnu 2024, a otázky kladl Mičl (HARDCORE LOVES ALL COLORS Records, PRŮMYSLOVÁ SMRT), odpovídal Gusta (bicí) a Skulda (baskytara).

Zdarec chlapcí! Jak se vám daří? Vítám vás u STOP AND GO mini-rozhovoru a prosím - na začátek, prozraďte nám něco o svém tajemném cizojazyčném názvu LICKSPIT? Proč právě tento název, kdo ho vymyslel a co pro vás znamená?

Gusta: Zdarec, daří se celkem fajn. Doufám, že vám taky! Název LICKSPIT je v doslovném překladu "lízat flusanec", ale jinak se tento výraz používá pro patolízala. Nevím přesně, koho to napadlo, ale hned, když jsem jej slyšel, mě tak nějak fascinoval a zaujal, že jsem byl jednoznačně pro! Řekl bych, že ho vymyslel Skulda. Znáte film nebo knížku Plechový bubínek? Tam se odehrává jedna scéna, kde Oskar (hlavní hrdina) sype na dlaň šumák svojí chůvě, pak na něj flusne a ona to pak olizuje! Viz. obal split LP desky s NEGATIVE PATH.

LICKSPIT hrají thrash aka hardcore/thrash nebo thrashcore! Jak vás napadlo se k tomuto žánru, oblíbenému okolo roku 2000, vrátit a začít jej hrát? Napadají mě kapely jako třeba WHN?, CHARLES BRONSON, HOLIER THAN THOU?, metalovější S.O.D., nebo GEORGE HARRISON, které jsem taky miloval jako teenager... Třeba CHARLESe B. poslouchám spolehlivě dodnes! Jaká je ale pro vás TA thrashcore kapela?

Gusta: Nápad založit "projekt" vznikl na prodlouženém víkendu BRÜNNER TODESMARSCH a SHEEVA YOGA v roce 2020, kdy bylo menší rozvolnění covidových opatření a mohlo se hrát pro určité množství lidí atd. Tuším, že v Praze po koncertě v Baladě jsme se tak nějak bavili, a Skulda mi říká, že by si se mnou fakt rád někdy zkusil zajamovat, což jsem rád slyšel a hned jsem byl pro! Jak noc pokračovala, s Tomem a Skuldem už jsme měli naplánované, že uděláme studiovou nahrávku našeho oblíbeného žánru thrashcore, který se už skoro nikde nehraje! No a Jakubko byl vlastně dohodlý už dlouhé roky se Skuldou, že spolu též chtějí udělat nějaký projekt, takže jsme vlastně během jedné noci na baru měli komplet sestavu - i žánr co chceme hrát! Jak jste si asi už všimli, jen u projektu to nezůstalo. Pro mě je TA thrashcore kapela jednoznačně BETERCORE, od kterých jsme hráli cover.

Thrash, LICKSPIT a skejt! :) Kolik z vás chlapci skejtovalo, skejtuje a kdy naposled jste se pořádně zrakvili na skejtu? :) Bizarní historky vítány - víš jak, čím víc varlat, tím víc železa :) (hláška ze Simpsonů) :)

Gusta: Skate a LICKSPIT k sobě jdou, až na Skuldu, jako lyže a hůlky! Skejtuje Jakubko a Tom! Já se jenom vozím a závidím borcům, že jim to takto jde, no holt, co jsem v mládí nenajezdil a nenaskákal, dneska těžko budu dohánět. Ale nedávno mě docela nadchlo ježdění v mini rampě tak jsem se hecnul a postavil si jednu malou vlastní na SOYAHAUSU na zahradě.

Já moc bizarní storky nemám, ale mám jednu Tomovu. Rok cca 2018, koncert na skate závodech v Bystřici pod Hostýnem s BRÜNNER TODESMARSCH. Plechové překážky dost velké, spíš na kola, Tomík jede z bengu, při sjezdu na asfalt mu nějak sjíždí noha z desky a láme si kotník :) Koncert odehrál, ale moc toho nenaskákal, jak má většinou v oblibě. Ještě doplňuji, že Skulda neskejtuje! Jezdí jako Fittipaldi na lyžích! Na skateboardu jsem ho viděl asi jednou a to na svatbě, a moc mu to nešlo!

Co váš text k songu Merchcore? Přece všichni na punk/hardcore/metal scéně milují kapelová trika! Všichni je taky nosíte! Pro kapely v undergroundu je to taky téměř jediná možnost, jak si vydělat keš na studio, vydání fyzické nahrávky, nebo i tisk nový série trik... S naší kapelou jsme si z peněz z merche zacálovali studio i mastering... Zajímá mě, co jste textem Merchcore vlastně chtěli říct?

Gusta: Myslím, že budu mluvit za celou kapelu! Udělat kapelní trička je v pohodě, všichni je děláme i nosíme samozřejmě! Ale jsou pak případy, kdy děláš na každej koncert tričko s potiskem letáku jak na běžícím pásu a tyhle typy triček fakt nemusím, plus když pak vidíš ty krabice neprodaných triček na zkušebně. Nebo uděláš trička známých kapel, kterých se ani nezeptáš jestli je to ok a pak s nimi řešíš, že asi bude lepší jim je poslat, ať s nimi udělají, co uznají za vhodné. Tohle je můj pohled na věc a vysvětlení termínu merchcore.

Skulda: Gusta to popsal moc hezky, takže se omezím jen na drobný dodatek. Naše LICKSPITí chápání DIY hardcore etiky není proti všemožným kapelním produktům jako takovým. Spíš to vnímáme tak, že k merchi je lepší přistupovat uměřeně, už třeba jenom pro ekologickou náročnost výroby různých textilií. Když budeme tisknout trika při každé sebemenší příležitosti jak diví a ve velkých počtech, a bombasticky je propagovat s pomocí marketingových textů, čím se pak DIY hardcore punk bude lišit od mainstreamové konzumní muziky, proti které se DIY hardcore vymezuje? Zároveň bereme text Merchcore spíše jako popichující otázku, kterou hážeme do placu, než že bychom chtěli být nějakými strážci DIY HC etiky, kteří budou rozhodovat kolik triček je v pohodě a kolik už ne. Každý to může vidět jinak.

Pustím do placu otázku, kterou používám ve více rozhovorech... Jak hodnotíte hardcore/punk scénu roku 2024? Dokáže stále dobře reflektovat aktuální palčivá témata? Dokáže se scéna přes všechny možné názory a pohledy na svět stále dobře pobavit? A co je bližší LICKSPIT při reflexi dění - vážnost nebo nadhled?

Skulda: Scéna ještě neumírá. Objevují se mladí a noví punx plní elánu a energie něco tvořit. Přijde mi, jako by děti některých punx dorostly a přebraly štafetu po rodičích. Možná jich je míň, než bylo mladých punx před dvaceti lety, ale zase jsou zde staří punx, co to ještě nezabalili a k tomu existuje vybudovaná „infrastruktura“ v podobě klubů, zkušeben, studií, festivalů, apod., tudíž scéna působí vitálně. Plno věcí se oproti dřívějšku profesionalizovalo, což má své výhody i nevýhody. DIY principy prorostly do jiných scén a minimálně u mě ve východní moravskoslezské gubernii je scéna dost promíchaná. Politika se stále řeší, i když se v některých oblastech překreslila mapa. Například postoj k různým možnostem financování aktivit prostřednictvím grantů a jiných peněž je benevolentnější než kdysi, což taky není nutně na škodu, i když u mě mají pořád velký respekt ti, kteří se tomu vyhýbají. Vice se akcentují věci jako sexismus, feminismus, což rozhodně není na škodu. Chybí mi trochu různé lokální scény jako kdysi uničovská, napajedelská, čadčanská, apod. Přijde mi, že než se nějaká scéna stihne vytvořit, přestěhují se aktéři do velkých měst, což je v dnešní rychlé době pochopitelné a nikdy to už asi nebude jinak. Jak je asi patrné z Kubových textů, je nám bližší spíše takový vážně trpce sarkastický tón, ale při osobních setkáních jsme parta veselých a někdy dokonce optimistických chlapíků.

Klucí ušatí, jsme na konci! Díky vám za odpovědi, těšíme se na vás na extreme hardcore fiestě STOP AND GO Brno! Závěrem prozraďte, kdy se můžeme těšit na dlouhohrající LP LICKSPIT a pak už je prostor jen váš! Vzkažte něco STOP AND GO fans! Thrashcore is back!

Gusta: No my děkujeme za otázky! Dlouhohrající deska, to bude asi dlouho trvat :) Teď jsme nahráli 7 nových válů a z těch půjde asi 5 na split singl s maďarskými thrashcoristy CRIPPLED FOX. S naším stylem zkoušení, což je zhruba 2x za rok na víkend u mě na SOYAHAUSU, si myslím, že velká deska bude až po našem rozpadu v roce 2045, kdy už prostě neudržíme trsátka ani paličky v rukách. A na desku se dají všechny songy, co jsme kdy nahráli. Otázka spíš zní: Chceme vůbec dlouhohrající desku? Vzkazovat nikomu nic nebudu! Dělejte si každej, co chcete! Zmar!

STOP AND GO!

Obrázky

   
LICKSPIT
LICKSPIT

 

Rozhovory Reakce (0) | Zobrazit všechny články ...

   
PŘIHLÁŠENÍ

 

Registrovat uživatele
Zapomenuté heslo

Vstup do administrace
GDPR

 
HLEDÁNÍ A MAIL LIST

search
mailing list


 
HEY I NEED YOUR HELP!
All booking...
 
AKCE
Šlinc Records presents
Šlinc Records presents 18.09.2024 - 18.09.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Praha, Eternia Smichov Více informací ...
Koncert
Koncert 18.09.2024 - 19.08.2024 ( 20:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Stop and Go! 2024
Stop and Go! 2024 20.09.2024 - 20.09.2024 ( 19:00 - 22:00 )
Praha 007 Více informací ...
Stop and Go! 2024
Stop and Go! 2024 20.09.2024 - 20.09.2024 ( 19:00 - 23:00 )
Praha 007 Více informací ...
Koncert
Koncert 20.09.2024 - 20.09.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Kolín, BAR Pod Hodinama Více informací ...
BASSBRÜNN: NIČITEĽ (SK) + REK + N00100000!
BASSBRÜNN: NIČITEĽ (SK) + REK + N00100000! 20.09.2024 ( 20:00 - 23:00 )
Brno Kabinet Múz Více informací ...
Chief Bromden + Edúv Syn na Provoze | Ostrava
Chief Bromden + Edúv Syn na Provoze | Ostrava 20.09.2024 - 20.09.2024 ( 20:30 - 22:00 )
Provoz Ostrava Více informací ...
Zobrazit všechny akce
 
POSLEDNÍ GALERIE
CONTROLLED EXISTENCE, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:21, Siki


THE WAR GOES ON, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:20, Siki


ACTIVE MINDS, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:19, Siki


VČERA BYLO POZDĚ, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:18, Siki


ROZRUCH, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:17, Siki


ANTISOCIAL SKILLS, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:16, Siki


THOTAL, Tři Dvory - Punx Piknik, 7.9.24
13.09.2024 14:15, Siki


 
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
Rozhovor s Alešem Medunou (426)
GRIDE - Vyzobat (358)
SEE YOU IN HELL - Do smrti a ještě dál (335)
DEATH CULTURE DEPRIVATION – PAST (334)
NÄ - Fu​š​erinä (291)
Macocha - s/t (289)
Moral Hangover - Mizérie EP (267)
NEJOBLÍBEĚJŠÍ ČLÁNKY
The Public - Sanctify
Direkt - Odpo​č​í​vej v pokoji
Rozhovor s MEGELNYK
VINYL RULEZ | 01/2024 - 06/2024
Boost - Flesh & Bones
FOSCØ - GRIETA
DOWNWINDER - Claws of Despair
 
POSLEDNÍ REAKCE
 
SOUTĚŽ
V tuto chvíli není vypsaná soutěž.
 

TOPlist
   



Web-Stranky.cz afa svoboda zvirat kids and heroes 007 strahov malarie dayafter evidence nzdm thor steinar ism marast Periferia

© 2024 Czechcore.cz | Scripted by Sonic (www.pro-neziskovky.cz) | Design concept by Max

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.